Ohlédnutí za Startup Weekendem #2

V prodlouženém víkendu pátek, sobota, neděle od 13. – 15.9. se v prostorách našeho coworku konal druhý, tentokrát na ženy zaměřený, Startup Weekend. Víkend plný ispirace a týmové práce. Vítězka druhého ročníku Startupu Lucie Sanetrníková se s námi podělila o své dojmy a svým pohledem nám zprostředkovala celý průběh pracovně náročného víkendu.


„Tak prvně jsem tam přišla a sedla si do vedlejší místnosti a čekala na další účastníky. A už jsem si v hlavě říkala, že tam beztak nikdo nebude v mé věkové kategorii.” Zkrátka bylo nutné zamyslet se nad tím, co bude a jací lidé budou společně s ní v týmu. „A pak najednou přišel můj kamarád Filip, kterého znám z Microsoftu (oba spolupracujeme s Microsoftem v rámci STC), a tak jsme si začali povídat i s jeho dalšími kamarády.” Do té doby se sešli všichni účastníci a čas se nachýlil k začátku společně s úvodní přednáškou o rozvrhu akce a seznámení s programem. Po rychlém prezentačním “strečingu” se ustanovily týmy.


“Jelikož jsem zrovna žádný nápad na startup neměla, tak jsem sledovala ty, co nápad měli.” Lucie viděla, že nápadů bylo poměrně hodně. Po jejich přednesení se hlasovalo pro každý přednesený nápad. Následně se z celkového počtu zvolilo 5 nápadů a každý účastník se přidal k některému z týmů. „Já jsem šla k Davidovi Stančíkovi, jelikož se mi ten nápad z mého pohledu zdál nejlepší. Poté jsme utvořili tým společně s Davidem, Kubou Zegzulkou, Honzou Dittrichem a Martinem Melicharem.” Jako hotový tým dostali všichni k dispozici místnost, kde na projektu pracovali. Byli pilní, a tak začali hned v pátek. Času bylo málo a být napřed nebylo na škodu.


“Původní nápad byla vlastně aplikace, při které se budete seznamovat s lidmi prostřednictvím oběda (uživatel klikne na vyhledat, ukáže se mu člověk poblíž, který dal to samé tlačítko, zobrazí se profil a také návrh na místo setkáni, a společně jdou dva neznámí lidé na oběd).” Jako tým tento koncept během víkendu asi 10x změnili a nakonec vznikla aplikace pro velké firmy (250+), která měla fungovat na stejném principu, pouze pro zaměstnance dané firmy, kteří by se takto mohli setkávat v době oběda. „Jde vlastně o networking. Třeba si představte nováčka ve firmě, který nemá možnost si udělat kontakty jen tak ze dne na den, a tak jsme navrhli řešení právě touto aplikací.” popisuje konkrétní situaci Lucie. Díky tomu se může zlepšit celková firemní kultura a vztahy mezi zaměstnanci a vedením nebo mezi odděleními.


„Business koncept jsme zvolili kvůli tomu že vztahy zaměstnanců se vždy budou řešit. V podstatě dělají tu firmu. Bez zaměstnanců by to nefungovalo.” V průběhu příprav a práce na projektu se střídalo zoufalství s pocity neznalosti o tom, kdo je uživatel/ zákazník aplikace. Kromě samotné práce na projektu týmy také čekaly přednášky, které napomáhaly projekt posunout a účastníci se přiučili novým znalostem. Týmy také pravidelně obcházeli mentoři, kteří radili týmům.


„Nějak jsme to zvládli a nastal finální den. Zbývaly 2 hodiny do konce a my jsme ještě neměli ani prezentaci, takže trochu stres, protože jsme zbyli jen já, David a Kuba, jelikož Honza s Martinem museli předčasně odjet kvůli práci.” přiznává Lucie. Na závěr se všechny týmy sešly a začalo se prezentovat v angličtině. „Za náš tým prezentoval David, protože z nás všech to uměl nejlépe vysvětlit.”
Následovaly otázky poroty, před kterou už stál celý tým. A pak hop – následovalo vyhlašování. Nejprve se vyhlásily speciální ceny (např. best on stage) a poté hlavní místa.


“ Teď se vyhlašovalo 3. Místo a David se už zvedal protože viděl že mají u pódia 3 tašky a že to jsme beztak my.” směje se Lucka. “No, a nakonec vyhlásili první místo a to nás. A teď jsme tam všichni nechápavě nakráčeli a říkali si, že to není možný… ještě když jsme byli nejmladší tým (protože Kubovi je 16 let). A porotci se mě zeptali, jak se těším do Singapuru a já si to pořádně ani neuvědomila, že tam fakt poletim.  I když sama vím, že tento startup weekend je zaměřený na holky, tak bych to přála také klukům, protože ti odvedli kus práce a vydali co největší úsilí!”


„Tímto chci poděkovat celému týmu, protože každý něčím do projektu přispěl a hlavně také mentoři kteří nám chodili radit.” shrnuje Lucie a my ji přejeme, ať se cesta do Singapuru vydaří a načerpá díky ní nové znalosti.

 

Pokud jste si někdy nebyli jistí, jak náročné je zúčastnit se Startup Weekendu, tak náročnost je veliká. Jenže když máte hlavu plnou dobrých nápadů, není čeho se obávat a zkušenosti jsou k nezaplacení. Proto hlídejte čas a info, kdy bude další Startup Weekend v Olomouci. 😉